Ad Here Ad Here Ad Here Ad Here Ad Here
Loading News

Ayora biedt u een eindeloze waaier aan mogelijkheden om de heerlijke omgeving, natuurlijke bezienswaardigheden (La Hunde, Palomera, Caroig), bergen, vlaktes of waterrijke gebieden te leren. Zelfs plaatsen waar antieke beschavingen van hun artistieke en culturele sporen achtergelaten hebben (El Murgón de Meca). Het architectonische culturele erfgoed is zeer omvangrijk: een Middeleeuws slot uit de achtste eeuw, een parochiekerk uit de zestiende eeuw en talrijke bedevaartkerken. Volksfeesten zijn in de gehele regio Valencia dankzij stierengevechten en belangrijke feesttradities bekend. Ayora is zonder twijfel een dorp met een belangrijke volkstraditie (het wonder van de engel van Ayora). Zijn gastronomie is zoals zijn inwoners: zeer met de aarde verbonden en gekenmerkt door de rijkdom en vreugde die in het dorp en zijn omgeving heerst.

Het Ayora-dal loopt tussen de bergketens Boquerón, Palomera en Mugrón in het westen en Muela de Cortes de Pallás en het bergmassief Caroig in het oosten. Het landschap, waar wouden dalen bedekken en bergen omringen, heeft talrijke aantrekkingspunten: de muurschilderingen in grotten van Tortosillas, Sordo, Los Montes en in de Don Juan-grot, in de buurt van El Moragete, met spectaculaire stalagmieten en stalactieten; de Agras-heuvel, de belangrijkste vulkanische overblijfsel in de regio Confrentes, waar de Cabriel en Júcar samenstromen; de uitkijkplaats Jalance in het uiterste westen; het rivierbekken van de Cantabán, de omgeving van Las Rochas en de bronnen van Tabaroo, La Bella und Ral in Jarafuel; de berg van Cortes in Cortes de Pallás; de Quebradas, een interessant geologisch fenomeen tussen de ravijnen van Carboneras en La Argongueña in Teresa de Cofrentes; de rivier Zarra en de uitkijkplaats La Hoz in Zarra; Castellar de Meca, een van de spectaculairste Iberische steden van het schiereiland die de tweede Europese stad met 50 000 inwoners was, het natuurgebied La Hunde en de bron van La Cadena in Ayora. Ook een drieënhalf uur durende wandeling door het woud wordt aanbevolen: Casa de La Hunde, Palomera (1260 m), Cueva Negra (zwarte grot) en La Hunde..

Dit graafschap in Valencia biedt zowel aan de inwoners als ook aan de bezoekers bijzondere gebieden en vergezichten over de natuur. De fauna en flora, die met bomen overdekte bergen, diepe wouden en weelderige vegetatie omsluiten, beschikt over een dergelijk grote veelsoortigheid waardoor ze als een typisch landschap met mediterrane vegetatiezones in het binnenland gezien wordt. Aan de provincie Albacete grenzen bewonderenswaardige, elkaar afwisselende kleurrijke en uitgestrekte velden en landbouwgebieden. De vegetatie: kurkeiken, pijnbomen, kruipdennen, rotsrozen en hulst. Fauna: gieren, ringslangen, bastaarden, haviken, adelaars, oehoes, everzwijnen, steenmarters, dassen, patrijzen, konijnen, hazen, berggeiten en moeflons.

Wat het betekent natuurlijke rijkdommen te beschermen, velden op traditionele wijze te beheren, oude woningen te restaureren en het harmoniseren van de fauna en flora met een respectvol beleid. Het heeft allemaal nieuw leven in deze gebieden geblazen. Daarbij heeft men een anders en aantrekkelijk toeristisch aanbod gecreëerd dat diverse ontspannings- en amusementsmogelijkheden biedt.

Dankzij de rijkdom en de grote verscheidenheid van onze landerijen krijgen wij, Spanjaarden, een mooie kans om activiteiten die met het landbouwtoerisme te maken hebben eenvoudig te ontwikkelen. We hoeven zelfs niet ver te rijden, we hoeven de grenzen van de autonome regio Valencia niet over te steken. Alle inwoners hebben immers in de buurt van hun woonplaats een natuurlijk landschap waarvan ze kunnen genieten. Het nauwe contact met de natuur helpt hen trouwens bij hun persoonlijke ontwikkeling.

Art and Culture

Het slot van Ayora. Het domineert het dorp Ayora, is van Arabische oorsprong en wordt door twee muren van ongeveer duizend meter omgeven, het was getuige van de Germaanse oorlogen, de Secessieoorlog en de Carlistenoorlogen. De uitkijktoren, de valse poort, enkele olieverfschilderijen, muren enz. zijn bewaard gebleven. Aan de voet van de vesting staat de Middeleeuwse gotische kerk Santa Maria, waar een barokaltaar uit het jaar 1702 te zien is.

Parochiekerk Maria-Hemelvaart. Het hele complex bevindt zich in de dorpskern. Het gaat om meer dan een interessant architectonisch compendium uit de 16de-17de eeuw. De eerste bouwfase vond plaats tussen 1508 en 1577. Vooral het kruisribgewelf in Renaissancestijl, dat voor kort nog gerenoveerd werd, is net als de façade in Herrerra-stijl indrukwekkend. In het binnenste zijn schilderijen van Yáñez de la Almedina bewaard gebleven, hij werd vooral beïnvloed door de leerlingen van Leonardo da Vinci en het schilderij “Milagro del Ángel” van Vicente López Portaña.

De route van de bedevaartkerken. Deze culturele route bevat een rondleiding in zeven van de vijftien mooiste bedevaartkerken van Ayora, die zowel in de stadswijken als in verdere omgeving gelegen zijn. De route begint bij de parochiekerk van Asunción (Maria-Hemelvaart) waarop de bedevaartkerken Santa María la Mayor, Santa Lucia, San José, Santa Bárbara, Santo Ángel (in de buurt van de ruïnes van de bedevaartkerk San Roque), Virgen del Rosario en San Antón volgen.

Andere monumenten. Het kruis van San Antón, onmiddellijk naast de bedevaartkerk San Antón stamt uit de zestiende eeuw. Het klooster van San Francisco, het huidige cultuurhuis, dat in 1753 gebouwd werd en heropgebouwd in 1778, is een bedevaartsoord met twee verdiepingen. De straat Marquesa de Zenete getuigt hier sinds 1550 van. Cavanilles beschrijft het als “overtreft alle andere die in het rijk bestaan, zonder die van de hoofdstad te vergeten”. Er staan verschillende herenhuizen met interessante façaden. De Lonja (zijdejaarmarkt) die in 1892 op het oude stadhuisplein gebouwd werd, het geraamte ervan is uit metaal, de stijl modern.

Popular for Holidays

De belangrijkste feesten vinden tussen 9 en 16 augustus plaats ter ere van de Maagd Maria. Bij deze feesten gaat het voornamelijk om stierengevechten, die gaan van het testen van de jonge dieren tot het eigenlijke vechten. Op 3 mei, de dag van het kruis, vindt er een processie naar de Monte Mayor plaats. 30 november, de feestdag van San Andrés is de dag van de patroon van Ayora, die met hogueras (kampvuren) en andere activiteiten op de straat, die zijn naam draagt, gevierd wordt.

Op de tweede maandag van januari wordt het feest van de heilige engel (Santo Ángel) gevierd, die had het plaatsje in 1392 van de pest gered. Carnaval vindt in februari met groot enthousiasme van de plaatselijke bevolking plaats. De belangrijkste gebeurtenis van vorig jaar was de honingjaarmarkt (la feria de la miel) van 10 tot 12 oktober

The mediterranean gastronomy

De gastronomie van Ayora is zoals zijn bewoners: zeer met de aarde verbonden en gekenmerkt door de rijkdom en vreugde die in het dorp en zijn omgeving heerst. Het typische gerecht is zonder twijfel de Ayorina-gazpacho dat kip, konijn, patrijs of doffer bevat. Eenmaal het gaar is wordt het met het traditionele graangebak opgediend. Het is ook een gewoonte in Ayora “chazpachás populares” te maken waarbij alle dorpbewoners tezamen gazpacho klaarmaken en met vrienden en familie delen.

“Ageteao” is een typisch gerecht dat op basis van witte gekookte bonen met jonge kabeljauw en een olie-knoflookmengeling gekookt wordt. Het wordt klaargemaakt bij het feest van de engel. Tijdens de winter, bij de “matanza del cerdo” (het doden van het varken) kan men van de “gachamiga” (kruimelpap) proeven. Worst die volgens de traditie gemaakt wordt is van hoge kwaliteit en smaakt net zoals vroeger.

De keuken van Ayora biedt ook een waaier aan gebak en zoetheid, zoals het “honingwater” of amandelgebak, muffins en oliebollen die in ovens en bakkerijen artisanaal en traditioneel eten gemaakt worden. Zeker de honing, die boven alles uitsteekt, moet vernoemd worden. Ze wordt nog steeds artisanaal gemaakt en wordt dankzij zijn kwaliteit en eigenschappen internationaal erkend.